Hopp til hovedinnhold
/
Foto: Getty Images

Oslo Nye Høyskole etablerer tverrfaglig forskningsgruppe i ernæringspsykologi

Oslo Nye Høyskole etablerer nå en ny tverrfaglig forsknings- og formidlingsgruppe i ernæringspsykologi- et felt i rask vekst internasjonalt som belyser hvordan kosthold og psykisk helse påvirker hverandre gjensidig.

Publisert i Aktuelt om ernæring i dag kl. 09:29:10 | sist oppdatert i dag kl. 10:12:30

Når mat og sinn møtes

Gruppen samler forskere og undervisere fra både Institutt for Helsefag og Institutt for Psykologi, og skal fungere som en plattform for samarbeid, forskningsutvikling og kunnskapsformidling på tvers av fagmiljøer. 

Vi snakker mye om hvordan maten vi spiser påvirker kroppen, men det er langt mindre fokus på hvordan den påvirker tankene, følelsene og vår psykiske motstandskraft. Gjennom ernæringspsykologien kan vi utforske dette samspillet – og bidra med ny kunnskap til både forebygging og behandling, sier høyskolelektor og instituttforskningsleder ved helsefag Ella Marie Heyerdahl.

Et helhetlig helseperspektiv 

Bakgrunnen for initiativet er den økende erkjennelsen av at helse må forstås helhetlig – som et resultat av samspill mellom biologiske, psykologiske og sosiale faktorer. Det tradisjonelle skillet mellom kropp og sinn utfordres stadig oftere, ikke minst fordi mentale helseplager nå utgjør en stor del av sykdomsbyrden globalt, men også nasjonalt. 

En fersk rapport fra Arbeid og velferd viser at antall sykmeldte med en psykisk diagnose har økt med 28 prosent siden 2018, og at unge mellom 18 og 29 år har hatt den sterkeste økningen. Samtidig viser helseundersøkelser at depressive symptomer og angstplager blant unge voksne har økt markant de siste årene. Det er en tydelig økning i forekomsten av selv-rapporterte psykiske lidelser hos studenter - hver 5. student rapporterer nå å ha en psykisk lidelse.   

Vi ser en tydelig samfunnstrend: flere unge rapporterer psykiske utfordringer. Til tross for godt dokumenterte sammenhenger, snakkes det altfor lite om hvordan kosthold og psykisk helse henger sammen – både i forebygging og behandling, sier Marit Kolby. 

Fra undervisning til forskning

Forskningsgruppen springer ut av arbeidet med det nye emnet ERN6080 Ernæringspsykologi, som inngår i årsstudiet Kosthold, ernæring og mental helse. Emnet har allerede bidratt til å etablere en felles faglig plattform mellom psykologi og ernæring, og danner nå grunnlaget for videre forskning, læremiddelutvikling og studentinvolvering. 

En ny arena for samarbeid og samfunnsrelevans

Forskningsgruppen skal være en åpen og inkluderende møteplass for kolleger som ønsker å utforske hvordan mat, hjerne og atferd henger sammen. Ambisjonen er å styrke høyskolens forskningsprofil, integrere forskning i undervisningen og bidra med ny kunnskap til samfunnet – blant annet gjennom formidling, arrangementer og tverrfaglige prosjekter.

Dette er et felt som forener humanbiologi, psykologi og folkehelse på en måte som virkelig angår alle. Vi ønsker å bygge et fagmiljø som både studenter, forskere og samarbeidspartnere kan identifisere seg med, sier Magnus Helgheim Blystad ved Institutt for Psykologi.

 

Medlemmer i gruppa:


Tilbake til toppen